Beaujolais nouveau

Imorgon släpps årets Beaujolais nouveau! Vad är då detta för nåt kul? Jo nouveau betyder ny och det är precis det det är, vinet släpps bara några veckor efter att druvorna har skördats. Släppet är alltid tredje torsdagen i november och detta har under senare år blivit ett litet populärt event igen. Det hade sin storhetstid på 80-talet, då var det Le Vin. Det började som en succé på 50-, och 60-talet i Paris och växte sig bara större. Då begreppet kopierades men inte den specifika vinmakningen eller ens den korta jäsningen så dog tillslut intresset. Själva vinsorten blev också omodern då det istället skulle drickas tunga, fylliga, ekiga viner. Nu har det alltså börjat bli poppis igen, Beaujolais är en region som är känd för naturviner och unga, okonventionella vinmakare.

Beaujolais tillhör Bourgogne och ligger mitt emellan Bourgogne och Rhônedalen. Vinet görs på Gamay-druvan och själva vinmakningen är snabb, och sker genom så kallad maceron carbonic där hela druvor jäser i kolsyretryck under några dagar. Av detta får du ett lätt, friskt och fruktigt vin som ska drickas ungt och passar att sippa på bara som det är och kylt, eller varför inte till lite charkisar.

Det hålls ett gäng Beaujolais nouveaufestivaler i Frankrike, den mest berömda är i stan Beaujeu och börjar redan kvällen innan och håller igång i fem dagar med vinprovartävling av olika varianter av Beaujolais nouveau. Hade vart så mys att åka på någon gång men till dess kan man hålla tillgodo med de Fête de Beaujolais som ordnas på en mängd restauranger och barer i Sverige. Systembolaget släpper några få, mitt hemmabolag släpper Jacques Charlet, nr 92240, 89 kr. Jobbar hemifrån imorgon så ska nog kila iväg och få tag i några flaskor. Prisvärt! Le Beaujolais nouveau est arrivé! Bisou!

Publicerat av

Maria Nielsen

Jag - vinälskare med sommelierutbildning. Löpning i skogen är min go to som terapi och egentid. Mamma till Harry och gift med Sebastian. Pendlande Office Manager som flyttat från Stockholm till Nyköping, älskar närheten till naturen och friheten i att lämna storstan. Vill göra fler vinresor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s