Krispigt vitt i november

Okej inte skrivit på ett tag. Ja tiden räcker inte alltid till, eller inspon för den delen. Just nu är jag hemma sjuk, utan Harry, han hänger hos Farmor och Farfar några dagar, de verkar ha det så mysigt! Så jag har fått göra något så ovanligt som att sova massor och faktiskt vila. Lyxigt på en vardag i november. Och då kommer inspirationen och kreativiteten så småningom. Har till och med målat om ett skåp som vi ska ha i hallen, sådant jag aldrig hinner annars. Så, dricker man vin när man är sjuk? Ja om det smakar, oftast gör det inte det för min del men igår gjorde vi en god bolognese med massa riven parmesan och basilika så då testade vi en ganska kraftig Morgon till det, funkade väldigt bra. Läste en bok idag där en av huvudpersonerna tog ett år och bodde på landsbygden på Ibiza och jag blev så sugen på att bo utomlands ett tag. Kanske inte så konstigt när det är kallt och grått i november och jag vet inte hur det skulle fungera alls rent praktiskt men det är ändå fint att drömma lite ibland.

Fick frågan om tips på vitt krispigt, jag tänker vem är sugen på det i november? Men ja är det någon som är sugen på det så är det nog Camilla. Jag är inte så bra på det vita krispiga, är ju mer rött vin eller kraftiga amerikanska Chardonnays, de kan ju dock vara krispiga fast kanske lite för fylliga..! Annars är det ju torr Riesling som är en favorit, eller Chablis. Eller Albariño! Okej nu får vi lugna oss, ska se om jag kan specificera mig lite här.  Men oftast är det ju den individuella smaken som avgör så jag tänker att jag föreslår några viner med olika druvor så kan man testa sig fram.

Chardonnay – då Oregon har ett svalare klimat än Kalifornien så tänker jag tipsa om en producent från Willamette Valley som faktiskt är en svenskättling, det kan man se på den typiska vapenskölden på deras etiketter. Jag och Sebastian besökte deras vingård på vår bröllopsresa, måste förresten göra ett inslag om vår resa som var lite av en vinresa. Okej återkommer till det. Bergström winery ligger så fantastiskt fint, skulle lätt kunna bo där på tal om att flytta utomlands. Huset ligger som på en liten kulle, vi satt på deras veranda med utsikt över dalen nedanför och smakade deras viner. Deras Chardonnay då, har ganska mycket mineralitet i sig, som kommer av den vulkaniska jorden som är typsik för Dundee Hills där gården ligger. Precis som Kalifornien har de också mycket sol men klimatet är lite kyligare och friska Stilla havsvindar ger druvorna en härlig friskhet och struktur. Det går att köpa deras Chardonnay bland annat på bolaget i PK huset i Stockholm. De kallar den för Old Stones Chardonnay, nr 92537, 269kr.

Riesling då, oj det här är svårt, finns så mycket bra Riesling att få tag på. Men jag har ju en favoritproducent och det är tyska Kloster Eberbach från området Rheingau. Min bror och hans flickvän var faktiskt där i somras på sin roadtrip. Sen fick vi i vår tur njuta av Rieslingen hemma hos dem i Göteborg. Vi serverade även Kloster Eberbach Steinberger Trocken på vårt bröllop, till skaldjursbuffén. Magiskt. Och så krispigt. Provinum importerar den, finns i bolagets beställningssortiment. Torr Riesling kan du dricka till det mesta, väldigt gott som aperitif tycker jag. Nr 79910, 169 kr.

Kloster Eberbach, inte den torra utan Kabinetten, med lite krispig sötma

Chablis! Det krispiga finvinet. Och visst kan det vara alldeles underbart krispigt och lätt att bara hälla i sig. Min favvo köper jag från Caviste och producenten Patrick Piuze, han försöker göra så naturliga viner som möjligt med väldigt gamla stockar, och terroiren får framträda. Han hyr vingårdar av kvalitetsmedvetna odlare och skördar själv för hand. Om man vill hitta en god Chablis på bolaget så är JM Brocard’s Petit Chablis en krispig och go en. Nr 5588, 143 kr.

Till slut Albariño. Magiskt gott. Speciellt om man befinner sig i Spanien, en varm dag, har spenderat några timmar vid poolen med utsikt över havet, och sätter sig i skuggan under pergolan och äter en väldigt god risotto och får Albariñon i en lyxig vinkylare och bara häller upp lite lite i taget för att vinet inte ska bli för varmt. Då är det magiskt. Haha men det går att hitta okej Albariños här hemma också. Den påminner om Riesling, odlas i området Rias Baixas på atlantkusten och du kan känna smaken av saltstänk. Mm mm. Testa Folklore, nr 6263, 99 kr.

Okej inte så lite Albariño i glasen här

Sådär. Mina bästa krispiga vita viner. Får kanske lägga ut det här inlägget framåt sommaren igen, när vi andra också är sugna på krispigt vitt. Puss

Publicerat av

Maria Nielsen

Jag - vinälskare med sommelierutbildning. Löpning i skogen är min go to som terapi och egentid. Mamma till Harry och gift med Sebastian. Pendlande Office Manager som flyttat från Stockholm till Nyköping, älskar närheten till naturen och friheten i att lämna storstan. Vill göra fler vinresor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s