Vinkällare och vardagsvin

God morgon. Fredag morgon, precis satt mig på tåget. Det är mörkt nu, snart november. Var så trött igår, Harry har bökat några nätter. Men känner mig faktiskt piggare idag, hann ta en dusch imorse, kanske därför. Sen är det ju helg också, kan ju ha med det att göra. I helgen slutar sommartiden och vi går över i vintertid. Det känns skönt på ett sätt för att man kommer gå upp en timme senare men det blir mörkt väldigt tidigt. Igår var det även två månader kvar till julafton. Det känns ändå mys! Ska bli mysigt att sätta upp ljusstakar och stjärnor tillsammans med Harry.

I helgen ska jag försöka styra upp min vinförvaring och inventera viner, jag har ett förråd i källaren som har blivit vinkällare, det är lagom temperatur och inte så ljust. Jag har även en vinkyl uppe i köket där jag förvarar mina finaste flaskor samt det vin som inom en rimlig framtid troligtvis kommer att korkas upp. Det jag inte har koll på är ordningen på flaskorna i källaren och vad för flaskor jag har. Jag brukar ju beställa vinlådor från Caviste som ger väldigt bra info om vinerna, till exempel mellan vilka år du bör dricka dem vilket ibland kan vara upp till 10 år och då blir jag väldigt sugen på att spara i alla fall en del av de flaskorna och känner att jag behöver upprätta ett system för detta. Jag började med ett fint excelsystem när jag började köpa vin men sen kom Harry och ja, sen har jag i princip bara gått och plockat upp vin inför middagar och har verkligen inte uppdaterat excelfilen. Känner att det är dags att ta tag i det. Sen är tanken att jag ska snygga till i själva förrådet också, nu ligger flaskorna bara i lådor, ska köpa vinhyllor att förvara dem i och snygga till lite. Förra veckans Cavisteleverans ligger fortfarande kvar på matsalsbordet..

Beställde förresten från Caviste igår igen, de har ett lådsläpp per månad med sex flaskor från mindre producenter. Väldigt trevligt sätt att upptäcka nya viner. Den här gången var det från Ferdinando Principiano i Barolo Piemonte. Det är naturliga viner i traditionell stil som förmedlar Barolos unika terroir. Barolo görs på druvan Nebbiolo som är döpt efter dimman i Piemonte, Nebbia. Så fint ju. När Barolobönderna ska göra mer rustika vardagsviner görs de på druvorna Dolcetto och Barbera som oftast kan odlas på de platser som är lite för svala för Nebbiolo. Den här lådan innehåller två Barolo, två Dolcetto och två Barbera. Älskar rustika vardagsviner och önskar att vi var lite mer europeiska där. Kanske servera en liten karaff med vardagsvin som rymmer ett och ett halvt glas vardera till kvällsmaten? Får införskaffa en liten karaff helt enkelt, blir en härlig guldkant på vardagen. Har beställt tidigare årgångar från samma producent och de var alla fina, lena viner. Jag tycker ibland att Barolo kan ha lite för skarpa tanniner som tar över men inte på dessa viner. Som alltid när jag skriver om ett visst vin blir jag alltid sugen på att dricka det. Men vi drack faktiskt Principianos Barolo förra helgen till pappas stek tillsammans med hasselbackspotatis och grönpepparsås. Så gott. Och fint tillsammans. Ikväll tror jag att vi kommer äta chark och ost, har ett presentkort på Urban Deli som vi behöver nyttja. Till det dricker vi nog en vit Bourgogne, alltså en lite smörig Chardonnay. Tror jag kan bli finfint. Nu rullar jag in i ett dimmigt Stockholm. Det är alltid en härlig känsla att rulla in i stans hjärta, oavsett väder är Stockholm alltid vackert.

Publicerat av

Maria Nielsen

Jag - vinälskare med sommelierutbildning. Löpning i skogen är min go to som terapi och egentid. Mamma till Harry och gift med Sebastian. Pendlande Office Manager som flyttat från Stockholm till Nyköping, älskar närheten till naturen och friheten i att lämna storstan. Vill göra fler vinresor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s