Fredagssläppet

Så jag tänker att det ska hända något extra här på fredagar. Kanske dryckestips inför helgen eller något annat härligt. Jag lyssnade på Petters och Alfs podd Dela en flaska härom morgonen på tåget. Jag tycker de är sköna att lyssna på, inte alls skitnödigt som man kanske kan tro, de växlar en del mellan vinevent, träning och så testar de viner och lägger ut lista på de vinerna vilket gör en så sugen att testa lite själv.

Så, ska matcha viner till helgens middagar i Göteborg. Min bror och hans flickvän bor i Göteborg vilket gör att vi får en anledning att åka dit några gånger om året och Göteborg är ju en väldigt härligt stad. När vi kommer ner så har det blivit lite av en tradition att alltid äta skaldjur första kvällen. Älskar det. Skaldjur är inte heller så svårt att matcha vin till, mousserande funkar alltid och det gör ju det hela lite extra festligt. Tror vi börjar med det och går vidare till Chablis som nästan alltid funkar, det har en härlig friskhet och den lite mineraliska tonen balanserar bra med skaldjuren.

Lördag ska vi köra matlag och laga mat tillsammans i deras lilla kök, 10 personer. Harry och Annas tjejer kommer dessutom också springa omkring. Haha, jag vet inte hur det kommer gå. Men vi har Emma med oss som är kock så hon får styra upp oss helt enkelt. Det blir kul i alla fall! Så vi behöver matlagningsvin och då menar jag inte vin som ska ner i maten utan det som vi dricker medan vi lagar maten. Älskar de stunderna, det lagas mat, det doftar gott, det finns lite gott snacks och alla bubblar av glädjen över att träffas. Ibland kan ju de stunderna nästan bli härligare än själva middagen. Jag tror att brorsan har kvar lite av all Riesling de köpte i somras, en hel del goa flaskor från Kloster Eberbach i Rheingau och en del från Alsace. Det kan passa bra som matlagningsvin och kanske någon flaska mjuk Beaujolais.

Menyn då. Förrätten var egentligen självklar när vi har Emma med oss. Alltså hennes råbiff, den är aldrig likadan, alltid med olika tillbehör och alltid den godaste och fräschaste du har ätit. Tror det beror på att det är precis lagom mycket, köttet är alltid hackat för hand och med många olika tillbehör blir den väldigt fräsch. Till råbiffen vill vi dricka ett gott lite lättare rödvin. Jag är nyfiken på ett vin som Petter och Alf tipsade om, en ny Nebbiolo som ska ha lite Beaujolaiskänsla över sig, Claré JC, Langhe Nebbiolo, nr 90629, 149 kr. Den har dock redan tagit slut på många ställen men jag skickade pappa till bolaget i Nyköping igår, så vi fick tag i några flaskor! Alltså så bra med pappa som är pensionär! Först hämtade han Harry på dagis igår och sen gör han ärenden på bolaget! Men jag tror att han tycker det är roligt.

Till varmrätt blir det ugnsbakad torsk med blomkålskräm, kantareller, bacon och rödvinssås. Eftersom vi har börjat med rött vin till förrätten vill nog de flesta fortsätta på den vägen men vi kommer även ha ett vitt alternativ. Jag tycker det kan vara trevligt att både ha ett vitvinsglas och ett rödvinsglas till samma rätt, för att verkligen njuta och känna de olika smakkombinationerna. Till torsk i ugn tycker jag det är väldigt enkelt, så klart beroende på vad du har till men jag hamnar nästan alltid på en rund och fin Chardonnay och /eller en mjuk Pinot. Jag var nere i vinkällaren imorse och hittade en hel del Chablis och en riktigt bra Chardonnay från Domaine de la Côte, där jag och Sebastian var på vår bröllopsresa, deras Sandhi Santa Rita Hills, nr 99464. Den borde bli klockren till fisken. Resten får vi improvisera fram på bolaget, det är alltid kul att försöka hitta någon ny favorit. Vi får se. Nu är vi på väg i alla fall, Harry sover brevid mig och förhoppningsvis är all packning med. Mot Göteborg.

Publicerat av

Maria Nielsen

Jag - vinälskare med sommelierutbildning. Löpning i skogen är min go to som terapi och egentid. Mamma till Harry och gift med Sebastian. Pendlande Office Manager som flyttat från Stockholm till Nyköping, älskar närheten till naturen och friheten i att lämna storstan. Vill göra fler vinresor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s