Helgen; springtur och husvin

Harry och jag började söndagen med en springtur i skogen. Älskar att dra ut och springa med honom. Han gillar sin vagn så det är inga problem och han somnar dessutom alltid av skumpandet. Att springa i den krispiga septemberluften, med färgerna och doften i skogen gör mig lugn och ger mig en inre styrka. Bästa känslan.

Jag öppnade en flaska av vårt husvin i lördags. Jag och Harry var själva hemma och när han hade somnat tände jag ljus, hällde upp ett glas vin, tog min bok och njöt. Vårt husvin, Buena Vista från Carneros i Kalifornien, doftar lätt av kryddor, ekfaten tränger igenom tillsammans med doften av mogna jordgubbar. Det har en karaktärsfull smak, är elegant och en aning stramt. För mig är den typiska karaktären av amerikansk Pinot ett solkysst vin som blir elegant tack vare den pigga syran i vinet men också från stillahavsdimman som kyler ner vinodlingarna på nätterna.

Som de flesta röda viner ska det serveras vid 16 grader. När vi renoverade köket satte vi in en vinkyl och det är jag verkligen glad för. Men har man ingen vinkyl går det bra att kyla vinet i kylskåpet ca en halvtimme innan det ska drickas. Jag tycker att kylan gör att vinet känns mer elegant, när det sen luftas i glaset och stiger någon grad kommer smakerna fram mer balanserat än om du skulle servera det runt eller oftast över 20 grader från början.

För att Pinot ska komma till sin rätt bör man dricka det i stora kupor. Det är en enorm skillnad för vissa druvor hur deras smak kommer fram beroende på vilket glas du dricker ur. Vissa viner dör helt om du dricker det ur fel glas. Riedel har olika glas till de flesta vanliga druvsorterna.

I helgen som kommer ska vi ner till Göteborg med vänner och familj. Då helgen är lite av en present till några vänner så ska jag så klart planera viner till helgens middagar. Återkommer med matchning!

Publicerat av

Maria Nielsen

Jag - vinälskare med sommelierutbildning. Löpning i skogen är min go to som terapi och egentid. Mamma till Harry och gift med Sebastian. Pendlande Office Manager som flyttat från Stockholm till Nyköping, älskar närheten till naturen och friheten i att lämna storstan. Vill göra fler vinresor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s